Vid något tidigare tillfälle har jag återgett svar på frågor i Nationalencyklopedins nyhetsbrev.
Denna gång gäller frågan män och kvinnors knäppning av kläder. Håll till godo!
Varför knäpper män jackor och skjortor åt höger och kvinnor åt vänster?
Svar:
Knapparnas placering, på höger sida för män och vänster för kvinnor, har sannolikt att göra med den kvinnosyn som infann sig under medeltiden. Då började man konstruera figurnära kläder och samtidigt använda knapp och knapphål för att öppna och tillsluta dem. Vid denna tid (omkring 1300) hade tvivel på den katolska kyrkan börjat smyga sin in och diverse irrläror började spridas. Prästernas celibatlevnad, som tidigare var av hänförelse till Gud, hade belagts med tvång, och dyrkan av Maria som den enda rena kvinnan hade tagit sin början.
Knapparna placerades på höger sida, som ansågs "finast" (Jesus har t.ex. sin plats på Gud Faders högra sida). Höger sida förknippades med ljuset, solen, framtiden och med den manliga principen. Således stängdes kläderna medurs, vilket också av hävd förde gott med sig. Vänster sida var förknippad med det förflutna, natten, månen och med kvinnorna, vilka nu också anklagades för att kunna stå i förbund med djävulen, en för tiden ny figur, ofta förkroppsligad i bilder. I kyrkorna infördes så småningom även en mans- och en kvinnosida.
Knapparna kom emellertid att förbehållas mannens dräkt och var under århundraden ett manligt attribut. (Möjligen var det så att man tyckte att de var alltför lätta att knäppa upp, och om en kvinna hade knappar kunde hon därför synas lättillgänglig. Hon fick nöja sig med hakar, hyskor och snörningar etc., vilket ännu kan ses i våra folkdräkter.) Undantagsvis kunde man se knappar i kvinnokläder, men då enbart i dräkter av mer informellt slag, t.ex. riddräkter.
Under 1700-talets senare år började kvinnorna tillskansa sig rätten att använda knappar, men det är först under 1800-talet man kan finna någon skillnad mellan herr- och damknäppning. Seden tycks ha uppstått under den viktorianska tiden i Storbritannien, där man då hyste ett enormt intresse för medeltiden i form av s.k. nygotik.
Elisabet Thelander, dräkthistoriker
20070228
Tillknäppt, eller bara knäppt?
20070226
Förvandla din Gmail till ett personligt nervcenter
20070217
Second Life kommer till mobilen
20070214
"Svensk vd är bloggfeg"
"Den som vågar ta denna lite osvenska utmaning kan också få del av den kraft som skapas när ocensurerad blogg tillåts. Det ställer dock krav på en stark ledare som öppet vågar säga vad den står för."
I dagens ComputerSweden återfinns en mycket intressant och läsvärd debattartikel signerad Magnus Penker Koncernchef, Adera Group.
Läs artikeln här
Ibland måste du ha månadens lösenord från CS för att kunna ta del av artiklarna. Saknar du lösenordet kan du läsa här istället.20070212
20070210
Kvällspressen och stämningsläget i stugorna
På dagens DN Debatt skriver Mats Bergstrand om den uppmärksamhet som riktats i veckan mot i första hand finansminister Anders Borgs resande med regeringsplanet. Jag ska inte referera Bergstrands utmärkta artikel, den kan du läsa själv här.
Nej, det en bisats i Bergstrands artikel som jag reagerar på: "...samtidigt som jag har den största respekt för kvällstidningarnas förmåga att känna av stämningsläget i stugorna." Vad bra det vore om det verkligen var så. Problemet är att det inte stämmer. Det är i själva verket många gånger kvällstidningarna som skapar stämningsläget i stugorna och inte de som känner av det!
Visst vore det befriande om man kunde bläddra i en kvällstidning utan att mötas av pseudodebatter, folk som "rasar" mot än det ena än det andra. Eller kändisar som "sågar", "kuppar" och "chockar".
Kvällspressens överord och överdrifter står mig upp i halsen. Vare sig det handlar om TV-såpor eller den nu aktuella Melodifestivalen. Ta förra veckan som exempel. Vari ligger nyhetsvärdet att Luuk använt runda ord under en melodifestivalsrepetition? När jag samtidigt inte kan slå på vare sig Parlamentet, Time Out, 100 höjdare med Filip och Fredrik, eller Hey Baberiba utan att på bästa sändningstid mötas av samma vokabulär som det Luuk använde. Så var finns nyhetsvärdet? Svaret är att det inte existerar annat än hos kvällstidningar präglade av ytterst medioker journalistik.
Men dessvärre får detta genomslag. Läsarna låter sig förföras och ställer villigt upp på charaderna vare sig det handlar om ministrar som anlitat svart arbetskraft, eller blonderade C-kändisars senaste bröstförstoringar. Dubbelmoralen frodas, för samma läsare anlitar själva svart arbetskraft eller är de som utför svartjobben!
Vilket för oss tillbaka till det jag vill ha sagt - kvällstidiningarna känner inte av stämningsläget i stugorna - de skapar det. Och det är mycket, mycket värre än enskilda programledares begränsade ordförråd.
20070209
Att bygga kaninbur
Hösten 2005 byggde jag en ny kaninbur eftersom de vi hade inte räckte till och en av de gamla var dessutom färdig för tippen!
20070208
Ett par av mina favoritsajter
Emellanåt är det kul att tipsa om bra sajter.
På Vinguiden.com hittar du inte bara det mesta om aktuella viner. De har dessutom ett synnerligen vettigt nyhetsbrev med ständigt bra tips på nya viner, till bra pris.
Dessutom kan Vinguiden.com hjälpa dig med beställningar hos Systembolaget, vinskola och vinatlas. Sidan kan se lire roddig ut, men man vänjer sig snabbt och hittar då lätt i menyerna.
Är du intresserad av drinkar hittar du även Cocktailguiden.com via sidan. Cocktailguiden.com har en cool MMS-tjänst som sänder dig drinktips med både bild och ingredienser!
En annan favorit är Vin & Sprit. Och missa inte deras mobila lösning av DryckoMaten. Förutom att du precis som tidigare kan ladda ner DryckoMaten till mobilen, kan du nu även surfa upp från mobilen. Oumbärlig!
Skål!
20070205
Vad sägs om en mobil med utrullbar skärm?
Det här tycker jag är häftigt. Polymer Vision visar upp en mobiltelefon med en skärm som du rullar ut!
Ok, prestandan kanske imponerar initialt men vänta till skärmen får färg och bättre upplösning.
Läs mer på engadget
Läs mer hos Polymer Vision
20070204
Apropå foton
En kulen februarisöndag
Det är något visst med gråkalla vinterdagar. Jag och dottern tog en eftermiddagspromenad utmed sjön. En hel del skridskoåkare syntes på isen men vi höll oss på land.