20070623

Midsommardagsnöje...?


Vädret inbjuder inte till utomhusaktiviteter. Då passar det bra med en räddningsinsats på den pc som började brinna (!) för en tid sedan.
Det mesta på burken fanns på back-up, men inte allt. Givetvis inte alla foton, dokument och annat som tillkommit efter den senaste back-upen. Men det är ett tålamodskrävande arbete. Pc'n blir snabbt för varm eller så bryts strömmen.
Men jag fortsätter för jag vill verkligen rädda all personlig data innan burken returneras till leverantören.

20070620

Öppenhet eller slutenhet inom näringslivet

Steve Rubel skriver som vanligt intressant på sin blogg. Denna gång filosoferar han om skillnaden mellan den tekniska industrins öppenhet visavi media & marknads relativa slutenhet. Visserligen är perspektivet Silicon Valley, men visst känner vi igen oss även i Sverige!

Läs inlägget här!

20070618

Röda solnedgångar

Då och då har jag återgett svar på frågor i Nationalencyklopedins nyhetsbrev. Denna gång gäller frågan varför solnegången är röd!

Fråga:
Jag undrar varför solnedgångar blir röda?

Svar:
När solljuset faller ned genom jordens luftlager sprids en del av det mot luftens molekyler. Det råkar då vara så att blått ljus sprids mer än rött. Denna effekt leder till två välkända fenomen: dels att den klara himlens färg är blå, dels att solnedgångarna blir röda. Det är nämligen så att när solen står lågt på himlen, vid soluppgång eller solnedgång, är ljusets väg genom atmosfären som längst och då filtreras en större del av den blå delen av solljuset bort, och solen blir röd.

En intressant sak i sammanhanget är att ju mer damm och andra föroreningar det finns i luften desto effektivare ljusspridning. Med andra ord, ju smutsigare luft desto vackrare solnedgångar!

Björn Stenholm, redaktör för meteorologi i NE

20070617

Talande papper

Hmmm, den tekniska utvecklingen bara fortsätter och fortsätter...

Läs mer
här!

20070616

Trådlös elektricitet!

För några månader sedan läste jag en blänkare om att Philips är på gång att lansera en trådlös elektrisk ljuslinga inför julen 2007. Jag fäste mig inte särskilt mycket vid detta, mer än att det lät aningen spejsat!

Men tanken bet sig kvar och några dagar senare hittade jag en
artikel på Massachusetts Institute of Technology's (MIT) hemsida vilken beskrev forskningsresultat i ämnet.

Idag läste jag en artikel i Computer Sweden som handlar om just forskningen på MIT. På MIT's hemsida hittade jag dessutom en
ny artikel som beskriver de fortsatta forskningsresultaten. Det här är mycket, mycket intressant för framtiden!


Vill du hellre läsa CS's artikel, hittar du den här!

20070615

Ny rapport av Pär Ström

De flesta känner till IT-debattören Pär Ström.

I dagens
Computer Sweden recenseras hans nya bok (som egentligen är en rapport), "Med storebror i byxfickan". Enligt artikeln i CS ger rapporten en skrämmande inblick i det storebrorsamhälle som växer fram i takt med teknikutvecklingen.

Även om jag lyssnat på Pär ett antal gånger, läst flera av hans artiklar och nyhetsbrev och känner mig hyfsat uppdaterad på hans argumentation, så blir jag rejält sugen på att läsa den nya rapporten.
Tur då att den finns både att läsa, ladda ner eller beställa på Pär Ströms hemsida, Atomer och bitar!

Läs hela CS-artikeln
här!
Ladda ner rapporten här!

20070614

Nya mobiler från Sony Ericsson!

Dagen har varit full av mediarapporter om de nya mobilerna från SE. Bland alla artiklar väljer jag denna gång att länka till Computer Swedens artikel.

Kolla in de nya lurarna
här!

PS: Den nya Cyber-shot mobilen
K850i verkar grym. I synnerhet om man som jag gillar att fota och blogga med mobilen!

160 000 år på några minuter - Snabbkurs i mänsklighetens historia

En ny sajt - Journey of Mankind - visar mänsklighetens rörelse och utveckling under 160 000 år, inklusive vulkanutbrottet som nästan utrotade oss alla! Med hjälp av klockren animering går sajten igenom hela vår historia, på bara några minuter.

Jag tyckte det var högintressant att klicka mig igenom sajten. Prova du också och missa inte all klickbar extrainformation som dyker upp vartefter!

Tipset hittade jag på PC för Alla.

20070611

Safari - nu även för Windows


Sedan eftermiddagen finns Apples web browser, Safari, även i en officiell beta för Windows. Enligt Apple ska den vara avsevärt snabbare än IE och något snabbare än Firefox. Jag har ännu inte provat den själv men lite sugen blir man ju!
Läs mer här (eller här).
Ladda ner betaversionen här.

Ny "online publication" för Web 2.0

Gillar du webben och då i synnerhet tjänsterna som i dagligt tal, och med ett gemensamt namn kallas, Web 2.0?

Då kanske den nya sajten
Socialcomputingmagazine är något att spana in!

20070607

Kraftig ökning av Mobilt Internet 2006

Mobilt Internet ökar!

Enligt Post- och Telestyrelsen sändes 203 000 Gb data över mobilnätet under 2006. Det är mer än en tredubbling jämfört med 2005, då 60 000 Gb sändes. Den största delen av datatrafiken går via instickskort eller USB-dångel till datorn, och det mesta är Internettjänster.

Störst på mobildata är operatören Tre.

Läs mer här!

20070603

Flugor i taket

Vid några tidigare tillfällen har jag återgett svar på frågor i Nationalencyklopedins nyhetsbrev. Denna gång gäller frågan hur flugor landar i taket!

Fråga:
Jag undrar om en fluga rollar in eller loopar in när den landar i taket?

Svar:

När en fluga närmar sig taket sträcker den upp det främre av de tre benparen ovanför huvudet. När dessa ben får fäste i taket kommer flugan att tvärbromsa. Liksom vi slungas framåt vid en kraftig inbromsning med bilen, slungas flugans kropp då framåt och upp mot taket. Flugan får kontakt med taket med alla sex ben och en säker landning är genomförd.

Marie Dacke, dr i strukturell zoologi