Tidigare i somras skrev jag om Pär Ströms nya rapport "Med storebror i byxfickan" och att jag skulle läsa den när tid gavs. På semestern hittade jag tiden och jag vill därför slå ett slag för rapporten. Oavsett inställning till RFID och möjligheterna med tekniken, så ger rapporten en bra inblick i de marknadsmässiga aspekterna och i - den eventuella - integritetsproblematiken.
Är du intresserad hittar du länkar till rapporten i mitt tidigare inlägg!
20070830
RFID - Med storebror i byxfickan
20070829
Bloggandet ger nya impulser!
En av anledningarna till att jag startade den här bloggen för snart 2 år sedan var att jag behövde en enkel och lättillgänglig plattform för att dokumentera sådant som jag finner intressant på webben eller IRL. Med mitt intresse för ny teknik snubblar jag ständigt över intressanta artiklar som beskriver produktnyheter, trender, säkerhetsfrågor eller användbara (nät)tjänster. Tidigare hade jag inget vettigt system för att spara, ta till vara eller sprida vidare sådana saker, men bloggen har gett mig precis det forum jag behöver.
När jag tittar tillbaka på nära två års blogginlägg slås jag av hur väl bloggen har fungerat för just detta syfte. Här får jag en kronologisk backspegel över sådant som jag själv eller andra uppmärksammat tidigt, och som idag är en naturlig del av vardagen.
Det här får mig att reflektera över hur vi som jobbar med affärsutveckling egentligen använder den uppsjö av information som brusar och pulserar omkring oss 24 timmar om dygnet. Jag försöker själv hänga med så mycket som möjligt i de ständiga förändringar som sker inom ramen för den nya tekniken, och därmed med automatik spiller över på de marknadsmässiga och ekonomiska förutsättningarna för både företag och kunder.
Det är en ständig kamp att hålla sig uppdaterad och visst känner man sig otillräcklig emellanåt (tänkte återkomma till denna otillräcklighet i ett kommande inlägg). Samtidigt är det ovärderligt ur ett yrkesperspektiv.
Jag har haft förmånen att under lång tid arbeta med det som ligger mig närmast kring hjärtat, d v s webbutveckling. Till mina viktigaste uppgifter hör då att ibland vara bryggan mellan affärssidans businesskrav och IT-sidans lösningsförslag. Eller som någon uttryckte det, ”Att vara kittet mellan tyckniker och tekniker”.
Att i det läget besitta en bred kompetens och förståelse för båda sidornas förutsättningar underlättar för alla inblandade. Inte minst gäller det att titta på vad ungdomarna gör på nätet, vilka devicer som är de hetaste, och vilka tjänster som är mest i ropet. Och det gäller att prova själv. Registrera sig på communities, testa, kolla och känna på tjänsterna. Sedan märker man väldigt fort vilka som passar en själv, och det är i regel endast ett fåtal. Men då har man i alla fall provat och framför allt fått en känsla för vad som händer i marknaden och hur de egna kunderna tänker och är vana vid - och vad som är tekniskt möjligt. Frapperande ofta märker man att de smartaste och bästa lösningarna ligger helt utanför den egna branschen.
Världen är föränderlig och man kan behöva stå på sig och tala varmt för varan om man ska få igenom nya tankar och idéer. Kort sagt, man måste ha modet att ibland vara obekväm för att uppnå det man brinner för. Det är inte direkt ovanligt att det gamla ”not-invented-here-spöket” ger sig tillkänna (båda affärs- och IT-sidan är lika goda kålsupare). Alltför ofta är det ett förhärskande alternativ som utgör lösningsförslaget. Men så ser ju inte verkligheten ut. Det är det som gör det så viktigt med ett brett inflöde av nya impulser!
Ett utmärkt val
20070827
Thumbalizr
Ett snyggt och enkelt sätt att skapa en skärmdump av vilken webbsida som helst. Användbart om du exempelvis vill få med hela webbsidan till en presentation (istället för att skapa en pdf) och inte bara det som syns på skärmen.
Kolla här!
20070824
Google Talk vs Skype
Hur behålla kontrollen?
En av de tydligaste trenderna på webben just nu är att samla info och tjänster på samma ställe. Inget nytt tänker du, portaler har funnits på webben sedan Hedenhös. Sant, men det vi ser nu är inte den traditionella bilden där portalleverantören bestämmer innehållet. Det vi ser idag är web 2.0 services som låter användaren själv definiera innehållet efter eget tycke och smak!
Exempel på detta är Netvibes, iGoogle, Pageflakes m fl.
Den stora skillnaden jämfört med några år tillbaka är även vad du kan samla. Idag lägger du själv upp dina RSS, nyhetsfeeds, strömmade nyheter, video, kalendertjänster etc etc. Användaren är alltså mer än någonsin herre över det egna innehållet.
Det intressanta är att detta på sikt definitivt kommer att påverka tjänsteleverantörernas förmåga att ta betalt för innehållet. Hur säkerställa de monitära strömmarna i en "cut & paste" värld på webben där du inte har en aning om var det du tillhandahåller eller publicerar tar vägen?
För marknads- och webbaktörer kommer alltså en av de viktigaste frågorna framöver vara hur de ska kontrollera att intäkterna inte går deras näsa förbi och hamnar i någon annas börs.
20070818
How to run a corporate blog
Hittade några intressanta tips på en amerikansk sida, om hur man gör företagsbloggen mer intressant. Något kanske är relevant även för svenska förhållanden. Håll till godo!
1. Be passionate and add value
To be credible online, you need to tap into your passions and expertise and use them to add value to the conversation. This helps you build not only your profile but the organization's too. Be constructive and thoughtful.
2. Know where your bread is buttered
This one's not always apparent. It's critical you know who pays your salary. It isn't just your employer, but rather their entire circle of stakeholders. In my case, this includes clients, partners and the press. See if you can get a list of your company's big customers. Don't make any of them angry.
3. Color in the lines
It's important to know what your blog is about and where it can impact your business. Figure out your mission and know where you can and can't go. In my case, I learned that it's very difficult for me to blog substantively about our clients, their competitors or individual media outlets. I largely stick to big trends, insights and how-to's and pepper them with small examples.
4. Think before you post
This I learned the hard way. When it doubt, throw it out. Ask a colleague who understands this environment to review anything that's questionable. I have curbed my urge to post from the gut by prewriting longer posts and using an editorial calendar.
5. Have a thick skin and a sense of humor
If you can't have fun as a blogger, then it's not worth it. Always be open to being mocked. When the Rocketboom vlog interviewed me we threw as many client props into a shot as we could. It got a laugh everywhere.
Källa: Micro Persuasion
20070814
Web 2.0's Top 1000 List!
Intresserad av alla nya webbtjänster?
Men du kanske har svårt att greppa och sortera dem alla och hellre vill se dem samlade? Jag har tidigare lagt in några användbara länkar (se länkarna till höger) och nu finns det ännu en Web 2.0 portal - Web 2.0's Top 1,000 List!.
20070810
Google Maps i mobilen
Tidigare fanns Google Maps för mobilen i engelsk version. Den var helt ok, men det är givetvis ännu lättare att navigera när menyer och kommandon är på svenska. Sedan en tid går det alldeles utmärkt att ladda ner även en svensk version från www.google.com/gmm.