Behöver den moderna, ständigt uppkopplade och tillgängliga nutidsmänniskan den traditionella semestern? Det är frågan som it-professorn Bo Dahlbom ställer sig. Och svaret som han själv ger är Nej!
Bo Dahlbom menar att gränsen mellan arbete och fritid alltmer flyter ihop och att vi därför inte har samma behov av att ”jobba 11 månader och vara ledig 1”. Det viktiga, enligt Bo Dahlbom, är istället att hitta en naturlig balans mellan arbete och fritid i vardagen året om.
"Det blir mycket bättre om man har ett rikt liv hela tiden än att fokusera all lycka till några veckor om året när man har semester. Det blir så artificiellt."
Läs mer här!
20080512
Semestern en myt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
"Behovet av återhämtning från ett monotont jobb är inte lika stort som det var tidigare, menar han. Tvärtom."
Det kontinuerliga arbetet skapar en stress, likt mobiltelefonin genererar elektrosmog skapar nomadlivet (sic!) en arbetssmog, en allestädes närvaro av ansvar och åtaganden. Mobilen blir en elektronisk fotboja och vi är således aldrig helt fria.
Det bästa är nog att bli lärare eller professor, i samhällets trygga famn där man lugnt kan spekulara och drömma, långa sommarlov, tillåtelse att ha oändligt fel i sina profetior utan risk.
Bo Dahlbom har haft mycket fel historiskt och det kommer givetvis hända om och om igen tills dess han går i pension, för den gamla gubben är väl där snart.
Skicka en kommentar