Polaren Thompa bjöd med mig på förhandsvisning av Casino Royal, med nye Bondskådisen Daniel Craig.
Låt mig direkt slå fast att Craig är den bäste James Bond sedan Sean Connery. Han har ett intensivt utspel. Han är tuff och vältränad och han verkar, till skillnad från de senaste Bondskådisarna, ta rollen på fullaste allvar. Hans lätt roade blick i de intensivt blå ögonen är visserligen inte i Conneryklass, men etsar sin ändå fast.
Filmen då?
Det är en kanonrulle! Det som framför allt skiljer den från senare års Bondrullar är att den är mera ”back to basic”. Det är action, men inte i form av ändlösa explosioner och stridsvagnar i smala stadsgränder, utan det är Craig själv som står för (nästan) all action. Han är brutalt bra i fightingscenerna!
Storyn är helt ok, prylarna har en mera undanskymd plats och bovarna levererar på ett trovärdigt sätt.
Btw, ett stort grattis till Sony Ericsson. En stor del av storyn drivs framåt av mobilanvändning och varje gång är det en SE-nalle i bild! Imponerande produktplacering? Nja, någon koncernfördel ska man väl ha av att filmen släpps genom Sony Pictures...
Den här ska jag se om!
20061123
Smygpremiär på nya Bondrullen!
20061122
Affärsarkitekturer & SOA
Idag var jag på ett seminarium som från början verkade extremt intressant. Ämnet för dagen var Affärsarkitekturer & SOA. Branchens samstämmiga uppfattning är som vi alla vet att affärsarkitekten är en av de viktigaste spelarna de närmaste åren och att näringslivets samspel mellan affärssidan och IT står inför en revolution.
Tyvärr var seminariet inte helgjutet. Det blev aningen för mycket ”sälj” av den utbildning som Dataföreningen Kompetens drar igång 2007, och som sägs vara världens första utbildning till certifierad affärsarkitekt.
Några "minnesvärda" noteringar gjordes dock;
En tillbakablick på åren 1984-2000 ger vid handen att ambitionen att transformera verksamheter var avsevärt större än IT’s förmåga att leverera de önskade förändringarna. Nu på 2000-talet står det klart att IT kan göra allt det vi då drömde om – och mer därtill – men de flesta verksamheter har hittlills inte tagit vara på dessa möjligheter!
Vilka är då utmaningarna under 2000-talet?
• Kundorientering – möta allt smartare kunders behov och växande krav
• Kostnadseffektivitet – hålla marginalerna uppe i mördande konkurrens
• Flexibilitet – att enkelt kunna anpassa sig till en oförutsägbar värld
Hur klarar vi dessa utmaningar?
Självklart med hjälp av SOA som i år och under de närmaste åren antagligen når sin ”Tipping Point”, genom;
• Transparens - samverkan mellan aktörer i ”ekosystem” har blivit norm
• Outsourcing - har kommit ur barnastadiet och är på väg att mogna
• Globalisering - ”The World is Flat” och allt som kan digitaliseras kan utföras närsomhelst och varsomhelst på jorden
• Standardisering - protokoll och standards för interaktion har blivit tillräckligt bra
Magnus Höij från tidningen Internetworld, levererade avslutningsvis fyra intressanta spaningar. Ligger rätt mycket i dem tycker jag!
Spaning # 1
Öppenhet = lönsamhet
(Microsoft öppnar sig, Googles attityd, IBM skänker patent)
Spaning # 2
Affären byggs av nya arkitekter
(Ekonomichefen är kung, It-chefen vill fram, Affärsutvecklaren tar plats)
Spaning # 3
Indien hänger ihop med lönekontoret
(Globaliseringen, Integration, Webb 2.0)
Spaning # 4
Framtiden – inte bara för de nya (eller unga, min anm.)
(Fastlåsta resurser, Innovation avgör, Fler ställer större krav)
Avslutningsvis var det naturligtvis extra roligt att Nordeas föreläsarrepresentant, Hans-Henrik Eigtved, stod för det intressantaste föredraget under hela eftermiddagen. Det han talade om var NTP, något som internt verkat obegripligt men som nu fick sin fulla och logiska förklaring!
20061115
Rapport från Bank & Finans
Årets Bank & Finans bjöd inte på lika många nyheter som tidigare år.
När detta event startade för 10 år sedan var det en betydande inspirationskälla i jobbet. På den tiden handlade det mycket om vilken betydelse Internet och den digitala världen skulle komma att få för finansvärlden, hur bankerna skulle komma att förhålla sig till e-betalningar och hur kundernas beteende skulle komma att förändras. Visst, då befann vi oss mitt i en brytningstid och mycket av det som då förutspåddes ligger idag bakom oss, men samtidigt händer det ju så ofantligt mycket även nu – inte minst när det gäller mobilitet och kommunikation.
Därför var avsaknaden av riktigt intressanta föredrag kring dessa frågor frapperande!
Några förläsare lyckades dock fånga intresset, i synnerhet under första dagen. Dag 2 var det i princip bara de delar som behandlade den allt viktigare säkerhetssidan som kändes relevanta.
De intryck jag själv tar med mig från årets upplaga av Bank & Finans är följande;
Bilden och IT i samverkan
Numera finns kameran överallt. I mobilen, som webkamera och på YouTube. Men allt är inte enbart nöje. I en värld där vinstoptimering genom maximala intäkter till minsta möjliga kostnader blivit den enda erkända doktrinen, har till exempel en hamburgerkedja i USA riktat en kamera mot kundparkeringen för att se vilka kunder som är på väg in. Utifrån profilen på dessa går signaler till köket eftersom man ganska väl känner till vad exempelvis en typisk barnfamilj kommer att beställa! På det sättet boostar man produktionsprocessen med snabbare leverans till kund och mindre svinn för restaurangen som resultat.
Och kameramobilerna säljs med bloggabonnemang förinstallerat. Härom dagen uppdaterades min egen mobil och det var i huvudsak MMS-funktionen som uppgraderades. Överallt är det bilder & rörliga bilder som gäller.
RFID
Nästa stora genombrott inom handeln. Jag har skrivit tidigare om detta (här och här) och fick nu ytterligare verifierat att tekniken står inför sitt definitiva genombrott.
Allt fler prylar i vår omgivning kopplas ihop. Man ska ha klart för sig att av världens alla mikroprocessorer är det bara 2 % som återfinns i traditionella datorer (PC). Resten finns runt omkring oss i alla miljontals vardagsprylar. Detta bäddar i sin tur för helt nya möjligheter för till exempel reklam via Bluetooth, vilket måste vara varje reklammakares våta dröm. Du är ute på stan och vartefter du går gatan fram får du direkterbjudanden i mobilen från butiker du passerar! Nåja, reklammakarens våta dröm kanske men möjligen inte konsumentens. Det kanske går att hitta trevligare användningsområden ändå…
Trender och omvärld
Ett av de intressantare inläggen kom från Bengt Wahlström på Företag & Framtid AB. Wahlström är sedan många år en av de flitigast anlitade framtids- och trendexperterna i landet.
Hans tes är att vi som arbetar med utvecklingsfrågor bör använda minst två timmar i veckan till spaning på trender och omvärldsanalys.
Han delar också upp trenderna i (minst) två kategorier. De förväntade trenderna (PEST, se nedan) och De oväntade trenderna. De senare anser han absolut nödvändigt att man har koll på för att själv äga frågan om framtidens trender och utveckling.
Med PEST avses givetvis politik, ekonomi, socialt liv och teknik vilka är viktiga att förstå för den strukturerade omvärldsanalysen.
Klart intressanta teorier. Kanske borde man själv ta en för- eller eftermiddag varje vecka och ägna sig åt trendspaning, omvärldsanalys samt ”forskning & utveckling”. Det är ju det som normalt sett är svårast att avsätta tid för, men schemalagt i Outlook kanske det kan fungera!
Han kom även med det något provocerande påståendet – ”Dagens avatarer på nätet är morgondagens makthavare”. En snabbkoll med publiken visade att tre (3) personer hade en egen avatar i någon av nätets alla virtuella världar. Dessa tre gratulerades av Wahlström som menade att ”ni har förstått vad framtiden handlar om”!
Och varför inte, alltfler företag anammar denna företeelse och går in på fullt allvar med tid och pengar. Sedan tidigare finns privatpersoner som lever helt och hållet i de virtuella världarna och förtjänar sitt uppehälle genom att sälja och köpa tomtmark och produkter som egentligen inte finns – fascinerande, eller hur!
Web 3.0
Givetvis nämndes web 2.0 av några föreläsare. Noterbart är att Nokias representant var den ende som talade om web 3.0.
Om web 1.0 var det statiska Internet, web 2.0 det interaktiva, så står web 3.0 för mera upplevelse. Spännande fortsättning följer…
Mobilitet
Några intressanta funderingar om framtida mobila banktjänster:
- säkra men enkla att använda
- förenklar kundens vardag
- på kundens villkor
- smarta och proaktiva
- teknikoberoende
Det viktigaste att ta till sig är att mobila tjänster –generellt – inte behöver/ska se ut som på PC’n. Användbarheten är viktigast. Inom en mycket snar framtid har våra ungdomar vuxit upp och blivit aktiva bankkunder. Då blir mobila banktjänster lika nödvändiga som dagens PC-baserade (se gärna Morgondagens bankkunder, 2006-02-06).
Plats alltså för lite kreativt tänkande framöver. Dagens mobila banktjänster gör ju, med några få undantag, som vi vet ingen människa glad. Men kreativa idéer räcker inte. För som någon klok människa sa: ”Goda idéer urartar ofta till hårt arbete!”
Apropå mobilitet. Jag avslutar med lite kuriosa. En av talarna bad om handuppräckning för att kolla hur många som tyckte att förbudet att tala i mobilen i Stockholms tunnelbana och bussar är bra?
Ca 90 % sågade givetvis SL’s styrelses intellektuella genomklappning, medan 10 % således tyckte att idén är bra. Vad säger det om publiken på Bank & Finans år 2006?
Tja, kanske att 9 deltagare av 10 hade normalbegåvning eller mer, medan resten alltså hade en IQ som ligger i nivå med, eller t o m under, en punkterad cykelslang!
Vill du kommentera? Gör det gärna här, eller ring på mobilen. Jag lovar att svara, i synnerhet om jag sitter på bussen eller på T-banan!