20061115

Rapport från Bank & Finans

Årets Bank & Finans bjöd inte på lika många nyheter som tidigare år.
När detta event startade för 10 år sedan var det en betydande inspirationskälla i jobbet. På den tiden handlade det mycket om vilken betydelse Internet och den digitala världen skulle komma att få för finansvärlden, hur bankerna skulle komma att förhålla sig till e-betalningar och hur kundernas beteende skulle komma att förändras. Visst, då befann vi oss mitt i en brytningstid och mycket av det som då förutspåddes ligger idag bakom oss, men samtidigt händer det ju så ofantligt mycket även nu – inte minst när det gäller mobilitet och kommunikation.

Därför var avsaknaden av riktigt intressanta föredrag kring dessa frågor frapperande!

Några förläsare lyckades dock fånga intresset, i synnerhet under första dagen. Dag 2 var det i princip bara de delar som behandlade den allt viktigare säkerhetssidan som kändes relevanta.
De intryck jag själv tar med mig från årets upplaga av Bank & Finans är följande;

Bilden och IT i samverkan
Numera finns kameran överallt. I mobilen, som webkamera och på YouTube. Men allt är inte enbart nöje. I en värld där vinstoptimering genom maximala intäkter till minsta möjliga kostnader blivit den enda erkända doktrinen, har till exempel en hamburgerkedja i USA riktat en kamera mot kundparkeringen för att se vilka kunder som är på väg in. Utifrån profilen på dessa går signaler till köket eftersom man ganska väl känner till vad exempelvis en typisk barnfamilj kommer att beställa! På det sättet boostar man produktionsprocessen med snabbare leverans till kund och mindre svinn för restaurangen som resultat.

Och kameramobilerna säljs med bloggabonnemang förinstallerat. Härom dagen uppdaterades min egen mobil och det var i huvudsak MMS-funktionen som uppgraderades. Överallt är det bilder & rörliga bilder som gäller.

RFID

Nästa stora genombrott inom handeln. Jag har skrivit tidigare om detta (här och här) och fick nu ytterligare verifierat att tekniken står inför sitt definitiva genombrott.
Allt fler prylar i vår omgivning kopplas ihop. Man ska ha klart för sig att av världens alla mikroprocessorer är det bara 2 % som återfinns i traditionella datorer (PC). Resten finns runt omkring oss i alla miljontals vardagsprylar. Detta bäddar i sin tur för helt nya möjligheter för till exempel reklam via Bluetooth, vilket måste vara varje reklammakares våta dröm. Du är ute på stan och vartefter du går gatan fram får du direkterbjudanden i mobilen från butiker du passerar! Nåja, reklammakarens våta dröm kanske men möjligen inte konsumentens. Det kanske går att hitta trevligare användningsområden ändå…

Trender och omvärld

Ett av de intressantare inläggen kom från Bengt Wahlström på Företag & Framtid AB. Wahlström är sedan många år en av de flitigast anlitade framtids- och trendexperterna i landet.
Hans tes är att vi som arbetar med utvecklingsfrågor bör använda minst två timmar i veckan till spaning på trender och omvärldsanalys.

Han delar också upp trenderna i (minst) två kategorier. De förväntade trenderna (PEST, se nedan) och De oväntade trenderna. De senare anser han absolut nödvändigt att man har koll på för att själv äga frågan om framtidens trender och utveckling.

Med PEST avses givetvis politik, ekonomi, socialt liv och teknik vilka är viktiga att förstå för den strukturerade omvärldsanalysen.

Klart intressanta teorier. Kanske borde man själv ta en för- eller eftermiddag varje vecka och ägna sig åt trendspaning, omvärldsanalys samt ”forskning & utveckling”. Det är ju det som normalt sett är svårast att avsätta tid för, men schemalagt i Outlook kanske det kan fungera!

Han kom även med det något provocerande påståendet – ”Dagens avatarer på nätet är morgondagens makthavare”. En snabbkoll med publiken visade att tre (3) personer hade en egen avatar i någon av nätets alla virtuella världar. Dessa tre gratulerades av Wahlström som menade att ”ni har förstått vad framtiden handlar om”!

Och varför inte, alltfler företag anammar denna företeelse och går in på fullt allvar med tid och pengar. Sedan tidigare finns privatpersoner som lever helt och hållet i de virtuella världarna och förtjänar sitt uppehälle genom att sälja och köpa tomtmark och produkter som egentligen inte finns – fascinerande, eller hur!

Web 3.0
Givetvis nämndes web 2.0 av några föreläsare. Noterbart är att Nokias representant var den ende som talade om web 3.0.
Om web 1.0 var det statiska Internet, web 2.0 det interaktiva, så står web 3.0 för mera upplevelse. Spännande fortsättning följer…

Mobilitet
Några intressanta funderingar om framtida mobila banktjänster:

- säkra men enkla att använda
- förenklar kundens vardag
- på kundens villkor
- smarta och proaktiva
- teknikoberoende

Det viktigaste att ta till sig är att mobila tjänster –generellt – inte behöver/ska se ut som på PC’n. Användbarheten är viktigast. Inom en mycket snar framtid har våra ungdomar vuxit upp och blivit aktiva bankkunder. Då blir mobila banktjänster lika nödvändiga som dagens PC-baserade (se gärna
Morgondagens bankkunder, 2006-02-06).

Plats alltså för lite kreativt tänkande framöver. Dagens mobila banktjänster gör ju, med några få undantag, som vi vet ingen människa glad. Men kreativa idéer räcker inte. För som någon klok människa sa:
”Goda idéer urartar ofta till hårt arbete!”

Apropå mobilitet. Jag avslutar med lite kuriosa. En av talarna bad om handuppräckning för att kolla hur många som tyckte att förbudet att tala i mobilen i Stockholms tunnelbana och bussar är bra?

Ca 90 % sågade givetvis SL’s styrelses intellektuella genomklappning, medan 10 % således tyckte att idén är bra. Vad säger det om publiken på Bank & Finans år 2006?
Tja, kanske att 9 deltagare av 10 hade normalbegåvning eller mer, medan resten alltså hade en IQ som ligger i nivå med, eller t o m under, en punkterad cykelslang!

Vill du kommentera? Gör det gärna här, eller ring på mobilen. Jag lovar att svara, i synnerhet om jag sitter på bussen eller på T-banan!

Inga kommentarer: