Ericsson har haft det motigt på marknaden ett tag. Computer Swedens sågning av företaget i dagens tidning gör det nog inte lättare att hitta nya företagskunder.
Läs mer här
20071219
En monstruös sågning av Ericsson
Openoffice
Antalet Openoffice tjänster bara ökar och ökar. Senast i raden är franska Ulteo som lagt upp en tjänst vilken gör det möjligt att köra Openoffice via webbläsaren.
Läs mer här
20071217
Google utmanar Wikipedia
Google aviserar en satsning på ett öppet onlineuppslagsverk liknande Wikipedia. Återstår att se om det verkligen kan konkurera med något så etablerat som Wikipedia? Känns lite tveksamt tycker jag.
Läs mer här
20071212
20071206
MS Surface
Framtidsfantasi?
Nej då, för ibland är framtiden över oss snabbare än vad vi anar. Och faktum är att Microsoft hintade i våras om att tekniken börjar införas i offentliga miljöer, typ hotell, restauranger, detaljhandel etc redan runt det stundande årsskiftet.
Vad kan ett sådant här gränssnitt betyda för oss som utvecklar bankaffärer?
Ja, tänk dig till exempel hur kunden flyttar pengar mellan konton, grupperar transaktioner, personaliserar startsidor i Internetbanken, loggar in och ut med mobilen, kalkylerar mm med ett sådant här gränssnitt – spännande!
Ta 3 min och kolla igenom några olika demos av MS Surface här
20071129
Konferens i Riga
Två dagars intressant avdelningskonferens med nordiska kollegor.
Perfekt när man som jag är relativt ny på avdelningen.
20071119
Minskad elförbrukning med framtidens processorer
I dagens Computer Sweden finns en otroligt fascinerande artikel om Sriram Vangals som sägs ha konstruerat framtidens energisnåla superprocessor. Att han nyligen doktorerat i Linköping kring just detta gör inte saken sämre!
Du kan läsa artikeln här, och missa för allt i världen inte faktarutan!
Ibland måste du ha månadens lösenord från Computer Sweden för att kunna ta del av en artikel. Saknar du lösenordet kan du läsa artikeln här istället.
Nya Gmail kritiseras
Det kommer oroväckande rapporter om att den nya versionen av Gmail är sämre än den gamla. Google lotsar in användarna allt eftersom och själv har jag fortfarande den gamla versionen, så om rapporterna stämmer kan jag inte uttala mig om.
Däremot hoppas jag verkligen att det inte ligger någon sanning i de senaste skriverierna. Gmail är en underbar tjänst som lirar klockrent tillsammans med flera andra Googletjänster. Den närmaste tiden lär utvisa!
Läs mer på Computer Sweden här!
20071116
Ökad öppenhet vs ökad slutenhet
I dagens Computer Sweden finns en intressant artikel om öppenhet kontra slutenhet. En konfliktsituation som nog de flesta av oss som jobbar med IT-utveckling känner igen från vår vardag!
Läs mer här
20071105
20071102
20071031
20071030
20071028
Snabbare Gmail på gång
Enligt bloggen Googel Operating System, lanseras inom kort en snabbare version av Gmail. Versionen ska även innebära en större integrering med övriga Googletjänster.
Läs mer här!
20071025
Bredbandskollen.se
Med hjälp av den nya tjänsten Bredbandskollen.se kan du snabbt och enkelt mäta hastigheten på bredbandet. Tjänsten har utvecklats av PTS, Konsumentverket och .SE.
Läs mer här!
20071020
Skatteverket tar hjälp av användarna
Skatteverket är ett exempel på webbutveckling där användarna involveras i arbetet.
De har lagt ut prototypen för deras och Kronofogdens nya sajter på nätet och har även en blogg där man kan följa utvecklingsarbetet. De delar med sig av sina tankar och idéer kring design, informationsstruktur m m.
Givetvis ber de privatpersoner och företag att komma med synpunkter och idéer.
Skatteverkets prototyp
Projektets publika blogg
Tack till Rickard för tipset!
20071019
Nytt filformat för 3D i Google
Google Earth blir allt mer ett verktyg för att skapa virtuella 3d-världar. Google har därför introducerat ett nytt filformat för 3d-modeller. Miljontals sådana kan hämtas via webben och placeras direkt i Google Earth.
Läs mer här!
Kanonresultat från Google
Glädjande nyheter för alla oss som gillar Google! Klicka på bilden om du vill läsa hela artikeln.
Ibland måste du ha månadens lösenord från Computer Sweden för att kunna ta del av en artikel. Saknar du lösenordet kan du läsa här istället.
20071018
En öppnare värld
20071015
Verifiera epostadresser online
Här är en lite annorlunda sajt där du kan verifiera om en epostadress existerar eller inte. När jag testade själv med en befintlig, respektive en avslutad adress, så funkade det faktiskt!
Sidan var långsam när jag testade, så du kanske måste ha lite tålamod
Prova här!
20071012
noPlace - bostadsmarknad i mobilen
Idag fredag, lanseras noPlace, en bostadsmarknad i mobilen. Med noPlace ska du på ett snabbt och enkelt sätt kunna leta bostad direkt i mobilen var du än befinner dig.
noPlace är ett gratisverktyg för bostadsletande och nås med mobilen på http://m.noplace.se/.
Läs mer här
20071011
Firefox för mobilen
Flera källor på webben gör gällande att Mozilla är i full gång med att utveckla en version av Firefox för mobilen.
Läs mer på exempelvis PC World
20071010
Semesterdag
Tog en semesterdag idag.
Bilen fick sig en omgång med både tvätt & vaxning. Vädret var hyfsat hela dagen så nu på eftermiddagen kom grästrimmer och gräsklippare fram. Förhoppningsvis för sista gången i år!
Bilen glänste i eftermiddagssolen, så nu är det bara att se fram emot det annonserade ovädret under torsdag och fredag. Till och med snö har det talats om...
20071004
Glöm batteriladdaren...eller?
"Superbatteri ger ström i 30 år utan uppladdning".
Framtiden får väl som vanligt utvisa hur det ligger till i verkligheten. En viss skepsis kan man väl känna, inte minst beroende på att nyheten generellt sett inte direkt toppat global media de senaste dagarna. Något som ju annars hade varit rätt logiskt om uppgiften vore helt korrekt!
20071003
Photoshop för webben?
På CNet läser vi att Adobe verkar vara på väg att släppa en webbversion av Photoshop. Versionen tycks vara av typen "light", dvs man får se den som ett komplement till vanliga Photoshop.
Så här skriver CNet bland annat:
"The application is aimed at consumers, rather than professional developers, and complements existing versions. ... people can quickly make changes to images with the program.
With one click, people can fix red eyes or blemishes. The application also generates a thumbnail of an image with various effects, like sepia tone, which people can click on to select."
Läs hela artikeln här.
20071002
Hur ser egentligen framtiden ut för mobile banking?
En kollega på jobbet uppmärksammade mig på en rapport från Aite Group, vilken gör gällande att Mobile banking står inför en explosion under de närmaste åren.
För oss som gillar den mobila världen och tror på dess stora konsumentpotential är det givetvis goda nyheter.
Du kan läsa en kort sammanfattning av rapporten här.
Mot slutsatserna i Aite-rapporten står analytiker från Forrester. Där anser man istället att det kommer fortsätta att ta tid innan Mobile banking får sitt stora genombrott. Förklaringen till detta anses vara kundernas relativa ointresse för banktjänster i mobilen.
En kort sammanfattning av Forresters rapport kan du ta del av här.
Vem som har rätt och vem som har fel i denna fråga kan bara framtiden ge svar på. Som vanligt när det gäller trendgurus och analytikers benhårda slutsatser, ligger sanningen sannolikt någonstans mitt emellan. För egen del hoppas jag dock att Aite denna gång träffat mest rätt i sina slutsatser!
20070930
Office tar steget ut på webben
I ett senkommet försök att tufsa till Google Docs, ThinkFree, m fl vilka sedan länge erbjuder webbaserade "officeprogram", står nu Microsoft inför en lansering av det som kallas Office Live Workspace.
Läs mer på ZDNet här!
Uppdaterad: 2007-10-01
Idag har Computer Sweden en informativ artikel i ämnet.
20070929
Problem för annonsmarknaden
I Computer Sweden läser jag en intressant artikel om problem för annonsörer på nätet, i takt med att allt fler användare väljer att förse browsern med program som blockerar reklam och annonser.
Det är säkert många som tycker det är irriterande med alla dessa annonser, men man ska samtidigt komma ihåg att de i många fall är själva förutsättningen för mängder av billiga eller helt kostnadsfria tjänster på nätet. Man kan med andra ord betrakta fenomenet från olika infallsvinklar.
Läs hela artikeln här!
Ibland måste du ha månadens lösenord från Computer Sweden för att kunna ta del av en artikel. Saknar du lösenordet kan du läsa här istället.
20070921
Ny smart tjänst för dina favoriter
Only2clicks är en ny smart tjänst för dina favoriter.
Det som skiljer den från andra liknande tjänster är att favoriterna samlas som screenshots. Översiktligt om man gillar bilder och det är ju alltid en fördel att samla favoriterna på webben.
20070909
Avkopplande helg
Helgen tillbringas hos kompisen Thompa i hans stuga utanför Flen. Fjärran från storstadens högt uppskruvade puls är det grabbhelg med grillat och öl! Så här på söndagsförmidagen kände värden dock lite ansvar för det trädgårdsestetiska, och slet fram gräsklipparen.
Jag erbjöd mig givetvis att ersätta honom bakom klipparen, men utan framgång. Synd...
20070902
Ultra wide-band närmar sig
I mars förra året skrev jag ett inlägg om den nya tekniken ultra-wideband som anses ta över efter Bluetooth.
Nu har man kommit framåt ytterligare och i fredagens CS kunde man läsa denna artikel.
20070830
RFID - Med storebror i byxfickan
Tidigare i somras skrev jag om Pär Ströms nya rapport "Med storebror i byxfickan" och att jag skulle läsa den när tid gavs. På semestern hittade jag tiden och jag vill därför slå ett slag för rapporten. Oavsett inställning till RFID och möjligheterna med tekniken, så ger rapporten en bra inblick i de marknadsmässiga aspekterna och i - den eventuella - integritetsproblematiken.
Är du intresserad hittar du länkar till rapporten i mitt tidigare inlägg!
20070829
Bloggandet ger nya impulser!
En av anledningarna till att jag startade den här bloggen för snart 2 år sedan var att jag behövde en enkel och lättillgänglig plattform för att dokumentera sådant som jag finner intressant på webben eller IRL. Med mitt intresse för ny teknik snubblar jag ständigt över intressanta artiklar som beskriver produktnyheter, trender, säkerhetsfrågor eller användbara (nät)tjänster. Tidigare hade jag inget vettigt system för att spara, ta till vara eller sprida vidare sådana saker, men bloggen har gett mig precis det forum jag behöver.
När jag tittar tillbaka på nära två års blogginlägg slås jag av hur väl bloggen har fungerat för just detta syfte. Här får jag en kronologisk backspegel över sådant som jag själv eller andra uppmärksammat tidigt, och som idag är en naturlig del av vardagen.
Det här får mig att reflektera över hur vi som jobbar med affärsutveckling egentligen använder den uppsjö av information som brusar och pulserar omkring oss 24 timmar om dygnet. Jag försöker själv hänga med så mycket som möjligt i de ständiga förändringar som sker inom ramen för den nya tekniken, och därmed med automatik spiller över på de marknadsmässiga och ekonomiska förutsättningarna för både företag och kunder.
Det är en ständig kamp att hålla sig uppdaterad och visst känner man sig otillräcklig emellanåt (tänkte återkomma till denna otillräcklighet i ett kommande inlägg). Samtidigt är det ovärderligt ur ett yrkesperspektiv.
Jag har haft förmånen att under lång tid arbeta med det som ligger mig närmast kring hjärtat, d v s webbutveckling. Till mina viktigaste uppgifter hör då att ibland vara bryggan mellan affärssidans businesskrav och IT-sidans lösningsförslag. Eller som någon uttryckte det, ”Att vara kittet mellan tyckniker och tekniker”.
Att i det läget besitta en bred kompetens och förståelse för båda sidornas förutsättningar underlättar för alla inblandade. Inte minst gäller det att titta på vad ungdomarna gör på nätet, vilka devicer som är de hetaste, och vilka tjänster som är mest i ropet. Och det gäller att prova själv. Registrera sig på communities, testa, kolla och känna på tjänsterna. Sedan märker man väldigt fort vilka som passar en själv, och det är i regel endast ett fåtal. Men då har man i alla fall provat och framför allt fått en känsla för vad som händer i marknaden och hur de egna kunderna tänker och är vana vid - och vad som är tekniskt möjligt. Frapperande ofta märker man att de smartaste och bästa lösningarna ligger helt utanför den egna branschen.
Världen är föränderlig och man kan behöva stå på sig och tala varmt för varan om man ska få igenom nya tankar och idéer. Kort sagt, man måste ha modet att ibland vara obekväm för att uppnå det man brinner för. Det är inte direkt ovanligt att det gamla ”not-invented-here-spöket” ger sig tillkänna (båda affärs- och IT-sidan är lika goda kålsupare). Alltför ofta är det ett förhärskande alternativ som utgör lösningsförslaget. Men så ser ju inte verkligheten ut. Det är det som gör det så viktigt med ett brett inflöde av nya impulser!
Ett utmärkt val
20070827
Thumbalizr
Ett snyggt och enkelt sätt att skapa en skärmdump av vilken webbsida som helst. Användbart om du exempelvis vill få med hela webbsidan till en presentation (istället för att skapa en pdf) och inte bara det som syns på skärmen.
Kolla här!
20070824
Google Talk vs Skype
Hur behålla kontrollen?
En av de tydligaste trenderna på webben just nu är att samla info och tjänster på samma ställe. Inget nytt tänker du, portaler har funnits på webben sedan Hedenhös. Sant, men det vi ser nu är inte den traditionella bilden där portalleverantören bestämmer innehållet. Det vi ser idag är web 2.0 services som låter användaren själv definiera innehållet efter eget tycke och smak!
Exempel på detta är Netvibes, iGoogle, Pageflakes m fl.
Den stora skillnaden jämfört med några år tillbaka är även vad du kan samla. Idag lägger du själv upp dina RSS, nyhetsfeeds, strömmade nyheter, video, kalendertjänster etc etc. Användaren är alltså mer än någonsin herre över det egna innehållet.
Det intressanta är att detta på sikt definitivt kommer att påverka tjänsteleverantörernas förmåga att ta betalt för innehållet. Hur säkerställa de monitära strömmarna i en "cut & paste" värld på webben där du inte har en aning om var det du tillhandahåller eller publicerar tar vägen?
För marknads- och webbaktörer kommer alltså en av de viktigaste frågorna framöver vara hur de ska kontrollera att intäkterna inte går deras näsa förbi och hamnar i någon annas börs.
20070818
How to run a corporate blog
Hittade några intressanta tips på en amerikansk sida, om hur man gör företagsbloggen mer intressant. Något kanske är relevant även för svenska förhållanden. Håll till godo!
1. Be passionate and add value
To be credible online, you need to tap into your passions and expertise and use them to add value to the conversation. This helps you build not only your profile but the organization's too. Be constructive and thoughtful.
2. Know where your bread is buttered
This one's not always apparent. It's critical you know who pays your salary. It isn't just your employer, but rather their entire circle of stakeholders. In my case, this includes clients, partners and the press. See if you can get a list of your company's big customers. Don't make any of them angry.
3. Color in the lines
It's important to know what your blog is about and where it can impact your business. Figure out your mission and know where you can and can't go. In my case, I learned that it's very difficult for me to blog substantively about our clients, their competitors or individual media outlets. I largely stick to big trends, insights and how-to's and pepper them with small examples.
4. Think before you post
This I learned the hard way. When it doubt, throw it out. Ask a colleague who understands this environment to review anything that's questionable. I have curbed my urge to post from the gut by prewriting longer posts and using an editorial calendar.
5. Have a thick skin and a sense of humor
If you can't have fun as a blogger, then it's not worth it. Always be open to being mocked. When the Rocketboom vlog interviewed me we threw as many client props into a shot as we could. It got a laugh everywhere.
Källa: Micro Persuasion
20070814
Web 2.0's Top 1000 List!
Intresserad av alla nya webbtjänster?
Men du kanske har svårt att greppa och sortera dem alla och hellre vill se dem samlade? Jag har tidigare lagt in några användbara länkar (se länkarna till höger) och nu finns det ännu en Web 2.0 portal - Web 2.0's Top 1,000 List!.
20070810
Google Maps i mobilen
Tidigare fanns Google Maps för mobilen i engelsk version. Den var helt ok, men det är givetvis ännu lättare att navigera när menyer och kommandon är på svenska. Sedan en tid går det alldeles utmärkt att ladda ner även en svensk version från www.google.com/gmm.
20070805
20070714
Weber Fireplace
En av sommarens höjdpunkter är utan tvekan vår nya Weber Fireplace. Det är helt enkelt en "öppen spis" för utomhusbruk. Du eldar den med vanlig ved. Den har inte enbart en extremt hög mysfaktor, utan den ger även en otroligt bra värme som jagar bort både kvällsfukt och eventuella mygg!
Efter tre kvällars användning kan vi konstatera att vi förlängt utesittandet med ungefär två timmar per kväll!
När det är dags att runda av för natten tar du enkelt bort mellandelen och kväver kvarvarande eld/glöd med "topplocket".
Rekommenderas!!
20070705
20070623
Midsommardagsnöje...?
Vädret inbjuder inte till utomhusaktiviteter. Då passar det bra med en räddningsinsats på den pc som började brinna (!) för en tid sedan.
Det mesta på burken fanns på back-up, men inte allt. Givetvis inte alla foton, dokument och annat som tillkommit efter den senaste back-upen. Men det är ett tålamodskrävande arbete. Pc'n blir snabbt för varm eller så bryts strömmen.
Men jag fortsätter för jag vill verkligen rädda all personlig data innan burken returneras till leverantören.
20070620
Öppenhet eller slutenhet inom näringslivet
Steve Rubel skriver som vanligt intressant på sin blogg. Denna gång filosoferar han om skillnaden mellan den tekniska industrins öppenhet visavi media & marknads relativa slutenhet. Visserligen är perspektivet Silicon Valley, men visst känner vi igen oss även i Sverige!
Läs inlägget här!
20070618
Röda solnedgångar
Då och då har jag återgett svar på frågor i Nationalencyklopedins nyhetsbrev. Denna gång gäller frågan varför solnegången är röd!
Fråga:
Jag undrar varför solnedgångar blir röda?
Svar:
När solljuset faller ned genom jordens luftlager sprids en del av det mot luftens molekyler. Det råkar då vara så att blått ljus sprids mer än rött. Denna effekt leder till två välkända fenomen: dels att den klara himlens färg är blå, dels att solnedgångarna blir röda. Det är nämligen så att när solen står lågt på himlen, vid soluppgång eller solnedgång, är ljusets väg genom atmosfären som längst och då filtreras en större del av den blå delen av solljuset bort, och solen blir röd.
En intressant sak i sammanhanget är att ju mer damm och andra föroreningar det finns i luften desto effektivare ljusspridning. Med andra ord, ju smutsigare luft desto vackrare solnedgångar!
Björn Stenholm, redaktör för meteorologi i NE
20070617
20070616
Trådlös elektricitet!
För några månader sedan läste jag en blänkare om att Philips är på gång att lansera en trådlös elektrisk ljuslinga inför julen 2007. Jag fäste mig inte särskilt mycket vid detta, mer än att det lät aningen spejsat!
Men tanken bet sig kvar och några dagar senare hittade jag en artikel på Massachusetts Institute of Technology's (MIT) hemsida vilken beskrev forskningsresultat i ämnet.
Idag läste jag en artikel i Computer Sweden som handlar om just forskningen på MIT. På MIT's hemsida hittade jag dessutom en ny artikel som beskriver de fortsatta forskningsresultaten. Det här är mycket, mycket intressant för framtiden!
Vill du hellre läsa CS's artikel, hittar du den här!
20070615
Ny rapport av Pär Ström
De flesta känner till IT-debattören Pär Ström.
I dagens Computer Sweden recenseras hans nya bok (som egentligen är en rapport), "Med storebror i byxfickan". Enligt artikeln i CS ger rapporten en skrämmande inblick i det storebrorsamhälle som växer fram i takt med teknikutvecklingen.
Även om jag lyssnat på Pär ett antal gånger, läst flera av hans artiklar och nyhetsbrev och känner mig hyfsat uppdaterad på hans argumentation, så blir jag rejält sugen på att läsa den nya rapporten.
Tur då att den finns både att läsa, ladda ner eller beställa på Pär Ströms hemsida, Atomer och bitar!
Läs hela CS-artikeln här!
Ladda ner rapporten här!
20070614
Nya mobiler från Sony Ericsson!
160 000 år på några minuter - Snabbkurs i mänsklighetens historia
En ny sajt - Journey of Mankind - visar mänsklighetens rörelse och utveckling under 160 000 år, inklusive vulkanutbrottet som nästan utrotade oss alla! Med hjälp av klockren animering går sajten igenom hela vår historia, på bara några minuter.
Jag tyckte det var högintressant att klicka mig igenom sajten. Prova du också och missa inte all klickbar extrainformation som dyker upp vartefter!
Tipset hittade jag på PC för Alla.
20070611
Safari - nu även för Windows
Ny "online publication" för Web 2.0
Gillar du webben och då i synnerhet tjänsterna som i dagligt tal, och med ett gemensamt namn kallas, Web 2.0?
Då kanske den nya sajten Socialcomputingmagazine är något att spana in!
20070607
Kraftig ökning av Mobilt Internet 2006
Mobilt Internet ökar!
Enligt Post- och Telestyrelsen sändes 203 000 Gb data över mobilnätet under 2006. Det är mer än en tredubbling jämfört med 2005, då 60 000 Gb sändes. Den största delen av datatrafiken går via instickskort eller USB-dångel till datorn, och det mesta är Internettjänster.
Störst på mobildata är operatören Tre.
Läs mer här!
20070603
Flugor i taket
Vid några tidigare tillfällen har jag återgett svar på frågor i Nationalencyklopedins nyhetsbrev. Denna gång gäller frågan hur flugor landar i taket!
Fråga:
Jag undrar om en fluga rollar in eller loopar in när den landar i taket?
Svar:
När en fluga närmar sig taket sträcker den upp det främre av de tre benparen ovanför huvudet. När dessa ben får fäste i taket kommer flugan att tvärbromsa. Liksom vi slungas framåt vid en kraftig inbromsning med bilen, slungas flugans kropp då framåt och upp mot taket. Flugan får kontakt med taket med alla sex ben och en säker landning är genomförd.
Marie Dacke, dr i strukturell zoologi
20070530
En väntad och logisk nyhet!
Igår beslutade SL:s styrelse att med omedelbar verkan häva mobilförbudet i kollektivtrafiken.
Enligt SL är det bara en av tio resenärer som upplevt att det blivit tystare sedan förbudet infördes och innan upphävningsbeslutet fattades uppgav 80 procent av resenärerna att det skulle vara positivt, eller sakna betydelse, om förbudet upphävdes.
Förbudet upphör att gälla från och med nu och dekalerna om mobilförbud kommer succesivt att tas bort.
Denna gång segrade alltså förnuftet ovanligt snabbt!
Mobilen som "Swiss army knife"
Att den riktiga schweiziska armékniven försetts med usb-minne på senare år är väl ingen nyhet. Men att kameramobilen kan användas på mer än ett sätt kanske inte alla tänker på.
Mike Elgan tipsar på sajten Earthweb i lätt skämtsam ton om olika användningsområden.
1. Handheld Scanner
2. Screen-Capture Utility
3. Photographic Memory
4. Contact Database Enhancer
5. Automatic Personal "City Guide" Creator
6. String Around Your Finger
7. Driving Directions Maker
8. Personal Security Device
9. Liability Reducer
10. Morale Booster
Läs hela inlägget här!
20070528
Google Calendar nu även för mobilen
Nu har Googles kalender kommit i en mobilversion.
Google Calendar är en webbaserad kalender som man fram tills nu bara har kunnat komma åt från datorer och telefoner med avancerade webbläsare. Tidigare krävdes telefoner som klarar att visa webbsidor gjorda för vanliga datorer, men nu finns en enklare, mobilanpassad version av Google Calendar som fungerar med de flesta mobiler. Tjänsten är dock fortfarande en beta.
Än så länge kan du enbart se dina noteringar och klicka fram detaljer om respektive notering. Det är inte möjligt att lägga till eller ändra något. Men känner vi Google labs rätt så dröjer det inte länge förrän även detta blir möjligt. Snyggt och prydligt är det i alla fall!
Vill du testa din egen kalender så surfa till calendar.google.com med en mobiltelefon så skickas du automatiskt till mobilversionen av kalendern!
20070524
Worldbeam - framtidens webb?
Hur kommer webben att se ut i framtiden?
Får man tro David Gelernter, professor of computer science på Yale University så kommer den att se helt annorlunda ut. Nyligen beskrev han i Forbes ett scenario med ett gigantiskt flöde av information, beams, allt ordnat kronologiskt efter användarens personliga önskemål.
Låter det flummigt? Nedan ser du ett smakprov ur Gelernters artikel, eller så kan du läsa hela Forbesartikeln här!
"Every organization will tell its ongoing life story via electronic documents. A newspaper will generate a beam of stories and photos. (Fresh stories are posted at the end of the beam as soon as they are filed.) If you get your news from three newspapers, one cable channel and 12 blogs, you can blend their streams and keep an eye on them all simultaneously. When you tune in your custom-blend news stream, you see a time-ordered list of postings--the world according to all 16 of your sources interleaved, shuffled together."
Om Gelernter får rätt så kommer det hur som helst att påverka vårt sätt att producera och konsumera media!
20070519
20070518
20070517
20070516
20070513
Sony Ericsson P1
Prylportalen har känt på Sony Ericssons nya smartphone. P1 bär tydliga spår av förgångaren M600, och är fullmatat med finesser, även om både turbo-3G och gps saknas!
Läs mer här!
Fler bilder på P1 här!
20070512
20070511
Kontrollera din profil på Linkedin
Steve Rubel presenterar en tankeväckande historia från nätverket Linkedin. Steve blev plötsligt deletad från nätverket, helt utan anledning. Visserligen har allt ordnat sig igen, men det skedde inte förrän han bloggat om saken!
Något att tänka på för alla oss som registrerat oss och som förutsätter att allt fungerar till belåtenhet.
Läs Steves inlägg här!
20070505
Öppet hus i skolan
Idag var det öppet hus i skolan. Det är en årlig tradition så här på våren. Föräldrar och andra kan komma till skolan och kika på verksamheten.
20070504
Dagens förlängning på våren
Vid några tidigare tillfällen har jag återgett svar på frågor i Nationalencyklopedins nyhetsbrev. Denna gång gäller frågan dagens förlängning på våren.
Fråga:
Jag bor i Norrbotten och under våren blir dagarna allt längre. När man läser i tidningen att dagen har förlängts med t.ex. 1 timme och 35 minuter på morgonen och 2 timmar på kvällen, undrar jag varför den förlängs mer på kvällen?
Svar:
Låt mig börja från början. Orsaken till att vi har en variation av dagslängden (dag är den ljusa delen av dygnet) beror på att jordens rotationsaxel inte är vinkelrätt mot det plan som jordens bana kring solen utgör. Men nu undrar frågaren varför inte denna dagslängdsförändring är helt symmetrisk, dvs. efter vintersolståndet, då dagens längd börjar öka igen, är inte ökningen lika stor på morgonen som på kvällen.
Det är två rörelser som kombineras för att vi ska få denna effekt, jordens rotation kring sin axel och jordens rörelse framåt i sin bana kring solen. Den ena av dessa rörelser, nämligen jordrotationen är mycket stabil och ändras inte märkbart. Den andra rörelsen, jordens hastighet framåt i banan, ändras under årets lopp eftersom jordbanan inte är cirkulär utan elliptisk. Jorden är närmast solen i början av januari, alltså ganska kort efter vintersolståndet, och då rör sig jorden som snabbast framåt i sin bana kring solen. Det är denna banhastighetsförändring i förhållande till jordklotets rotationshastighet som gör att förändringen blir osymmetrisk.
Motsatt förhållande råder ett halvt år senare, i början av juli då jorden befinner sig längst bort från solen och hastigheten blir då som lägst. Då kan man i almanackan se att förändringen går snabbare på morgonen.
Björn Stenholm, docent i astronomi
20070502
iGoogle i förnyad form
Idag var det nylansering av iGoogle, dvs Googles personliga söksida.
Läs mer på Steve Rubels blogg.
20070419
Mowser - bra hjälp för surfing med mobilen
Om du emellanåt upplever problem med att surfa på mobilen kanske Mowser är något för dig. När du går in på Mowser kan du via sidan knappa in vilken URL som helst och få informationen anpassad till mobilens begränsade interface!
Det är mobilgurun Russ Beattie som ligger bakom sajten och den är onekligen ett vettigt komplement för de tillfällen då du vill se info på en sajt som inte mobilanpassats.
Tjänsten innehåller även andra godbitar. Läs mer här, eller besök Mowser direkt - kanske från mobilen!
Wiredness - redigera bilder
Wiredness är ett vettigt webbverktyg där du kan redigera bilder direkt i din webbläsare. Tjänsten är kostnadsfri och kräver ingen registrering.
Bilderna kan du ladda upp direkt från datorn eller så kanske du redan har dem på nätet hos t ex Flickr.
Tjänsten innehåller bland annat möjlighet att ändra storlek, skärpa och kontrast, lägga till text, ta bort röda ögon, lägga på olika effekter med mera.
20070418
Tumme med historien
Vid några tidigare tillfällen har jag återgett svar på frågor i Nationalencyklopedins nyhetsbrev. Denna gång gäller frågan "tummen upp".
Kan ni reda ut det här med "tummen upp" under romartiden?
Svar:
När det gäller "tummen upp" och "tummen ned" är källäget besvärligt. "Tummen ned" tycks ha syftat på själva sticket med svärd eller spjut, alltså "OK, döda honom". "Tummen upp" tycks inte ens ha existerat. Tecknet dyker upp i Hollywoodfilmer under 1900-talet och kan mig veterligen inte spåras längre tillbaka än så.
Dick Harrison, docent i historia vid Lunds universitet
20070417
Missa inte...
...att besöka Roger Ståhls blogg.
Sedan några dagar, och ytterligare någon vecka framåt, befinner han sig i webbens hjärta - San Francisco - där han besöker ett urval av de mest spännande företagen.
Roger bjuder dagligen på intressanta rapporter och spaningar för dig som vill följa med i utvecklingen.
Kolla här!
20070412
Bloggens betydelse på arbetsmarknden
I en intressant artikel i Computer Sweden beskriver Martin Wallström webbens olika möjligheter och betydelse för den som söker jobb. Sara E. Needleman är inne på samma linje i en artikel i The Wall Street Journal.
Läs Martins artikel här
Läs Sarah's artikel här
Ibland måste du ha månadens lösenord från Computer Sweden för att kunna ta del av en artikel. Saknar du lösenordet kan du läsa här istället.
20070411
Helg i Linköping
Helgen tillbringades hos svågern med familj utanför Linköping.
De har haft snickare på plats i några veckor för att bygga övervåningen i huset. Nu återstår ytan, dvs spackling, målning, tapetsering och vissa finsnickerier. Och det var där vi kom in i bilden.
Helgvädret tillhörde vårens absolut bästa med 21-23 C, och vi njöt i fulla drag genom att arbeta inomhus båda dagarna!
Se bara så hårt döttrarna jobbade...
20070409
Omslag gav bakslag
Dryga veckan efter däckbytet kom mycket riktigt snön tillbaka. Så här såg det ut i morse. Svårt att tro att det var sommarvärme för någon vecka sedan, eller att det ska bli 19-20C redan kommande helg. Snacka om aprilväder!
20070404
Eldkvarn - bäst just nu!
GTD - den ultimata sajten
Tillhör du dom som fastnat för GTD (Getting Things Done)? De senaste åren har webben översvämmats av GTD-material.
Har du svårt att hitta rätt bland all info, så är den här sajten den ultimata portalen. Här har man samlat ett stort antal länkadresser till olika GTD-sajter.
20070401
Nya phishingmetoder...
Kaninhoppning i Skarpnäck
Som vanligt tilldrog sig denna stora ansamling av kaniner en hel del uppmärksamhet från yrvakna morgonflanörer!
Däckbyte!
Så jag chansade friskt igår och lät grabbarna på Farsta Däckcenter fixa däcken.
Nu väntar jag bara på att snön återvänder...
20070330
Deepfish, ny webbläsare för mobiltelefoner
Microsoft utvecklar en ny webbläsare för mobiler. Den går under namnet Deepfish och sägs påminna om Nokias Minimap.
En funktion hos Deepfish är zoomfunktionen. Med den ska man kunna se en hel webbsida samtidigt på skärmen och med hjälp av ett rektangulärt fönster zomma in en del av sidan man är mest intresserad av att titta närmare på.
Deepfish är under betatestning.
Läs mer här
20070329
Tasteline - nu i mobilen!
20070320
Lorem Ipsum generator
Det här är en bra hjälp för alla som arbetar med texter, inom webbdesign, DR eller liknande. Innan det slutliga textinnehållet är klart kan du behöva fylla ut med den klassiska "Lorem Ipsum" texten.
Med lipsum.org kan du direkt få en känsla för hur stycken, ord, listor m m kommer att se ut i din text, istället för att skriva in skräptext med det egna tangentbordet!
Prova här!
20070318
Veckans värsting!
"Att den som sjöng var kvinna det såg jag, men fanns det några karlar i orkestern?"
Farmor, 91 år, kommenterar förra helgens schlagervinnare Ola Salo & The Ark.
Mera gratis TV (live)
Det här är cool och visar samtidigt vart vi är på väg i det moderna mediasamhället!
Om du precis som jag har personaliserat Googles söksida kan du titta på exempelvis CNN. Lägg bara till denna widget så kan du titta på updates från CNN och andra.
LabPixies har en liknande widget.
20070313
Zyb - gratis backup för din mobiltelefon
Jag testade med en Sony Ericsson K610i med Teliaabonnemang och det fungerade utmärkt.